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In 2001, the Florida legislature for the first time addressed a maximum number of physician changes 
during the course of treatment for any one accident in F.S. §440.13(2)(f)(2001). Just two years later 
the legislature amended the statute, effective October 1, 2003, to provide:

Upon the written request of the employee, the carrier shall give the employee the opportunity for 
one change in physician during the course of treatment for any one accident. The employee shall be 
entitled to select another physician from among not fewer than three carrier-authorized physicians 
who are not professionally affiliated. Upon the granting of a change of physician, the originally au-
thorized physician in the same speciality as the changed physician shall become deauthorized upon 
written notification by the employer or carrier. The carrier shall authorize an alternative physician 
who shall not be professionally affiliated with the previous physician within five days after receipt 
of the request. If the carrier fails to provide a change of physician as requested by the employee, 
the employee may select the physician and such physician shall be considered authorized if the 
treatment being provided is compensable and medically necessary.

There have been significant court cases involving this issue.

The One-Time Change Rule

In the case of Butler v. Bay Center/Chubb Insurance Co., 947 So. 2d 570 (Fla. 1st DCA 2006), the 
First District Court of Appeal (DCA) was asked to address “(1) Whether the employer/carrier’s 
authorization of claimant’s pain management physician was timely; (2) and if timely, whether claim-
ant may refuse treatment and immediately request a one-time change in her treating physician.”.

The First DCA agreed with the Judges of Compensation Claims (JCC) that the initial physician 
had been timely authorized and concluded that it could not award the specific physician sought by 
claimant.”

The court noted that as “the treatment was timely authorized, the JCC was required to determine 
whether Claimant could request a one-time change in her treating physician without first being 
treated by the authorized physician.”

On this final issue before the court, it was concluded “[t]he legislature’s use of the language ‘change...
during the course of treatment’ clearly indicates a claimant must be currently receiving treatment by a 
physician before she may request a ‘change.’ Logically, if a claimant never attended the initial appoint-
ment with the authorized physician, then she cannot ‘change’ that physician because she was never 
treated by the physician. If never treated, the procedural right to request a one-time ‘change of physi-
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cian during the course of treatment’ does not attach. Therefore, before requesting another authorized 
physician, a claimant must at least begin treatment with the physician the claimant seeks to change.” 

Based on the issues before the court in Butler, the First DCA rendered two opinions that are bind-
ing on the lower courts: (1) if an employer/carrier timely authorizes medical care in response to a 
petition for benefits, the employer/carrier retains the right to specify which treating physician to 
authorize for the claimant; and (2) before requesting a one-time change in physician, a claimant 
must begin treatment with the physician the claimant seeks to change. 

The First DCA also issued two non-binding opinions on issues that were not before the court. These 
opinions, known as dicta because the issues were not properly before the court, may be used as 
persuasive authority before the lower courts. In dicta, the court held: (1) the claimant may choose 
his physician if a change is not authorized within a reasonable time by the employer/carrier. The car-
rier does not have to authorize the physician, but must merely pay any amount personally expended 
by the claimant for treatment or care that would have been compensable and medically necessary; 
and (2) the right to a one-time change is a procedural right and thus the claimant is only permitted 
one change in authorized physicians, no matter the number and variety of treatments needed by the 
claimant and regardless of the date of accident.

Additional Rulings

In Pitts v. DynCorp/AIG Claim Services, Inc., OJCC No. 90-002930 (March 3, 2008), Judge Nolan 
Winn, of the Pensacola District Office, addressed the findings from Butler. In Pitts, the employer/
carrier argued, pursuant to  Butler v. Bay Center, that an employee was entitled to only one change 
of physician during the course of treatment for any one accident, regardless of the date of accident. 

Judge Winn found that in Butler, the court was not required to rule on the substantive aspects of F.S. 
§440.13(2)(f), and the opinion regarding the retroactive application of F.S. §440.13(2)(f) to dates 
of accident before the statutory change was non-binding dicta. Judge Winn determined that based 
on the 1990 date of accident, Pitts was still entitled to another change in physician even though she 
had already received a previous change in physician. 

Judge Winn acknowledged the binding opinion from Butler and held that who chooses the physician 
is procedural, and thus retroactive to the claimant’s 1990 date of accident. The claimant was thus 
allowed an additional change in physician, but the carrier was granted the choice of that physician.

In the case of Johns v. Santa Rosa County Auditorium/Santa Rosa County Risk Management, OJCC 
No. 07-010741 (September 6, 2007), Judge Winn addressed another area of dicta from the Butler v. 
Bay Center opinion. The Butler court held the claimant may choose his physician if a change is not 
authorized within a reasonable time by the employer/carrier. The carrier does not have to authorize 
the physician, but must pay any amount personally expended by the claimant for treatment or care 
that would have been compensable and medically necessary.
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In Johns, Judge Winn found the employer/carrier failed to authorize an alternate one-time change 
in physician within five (5) days of the Petition for Benefits. After finding a petition for benefits 
was a “written” request for the change in physician, the judge held the claimant’s specific choice 
of physician was “therefore the authorized treating health care provider in this matter and has been 
so authorized since the sixth (6th) day after the Employer received the Petition.” 

“Course of Treatment” Issue

Another issue in F.S. §440.13(2)(f) which was mentioned in Butler, but not addressed in depth, is the 
issue of “course of treatment.” In Aguirre v. Schuff Steel/CNA, OJCC No. 05-021676 (February 22, 
2007), Judge John Thurman, of the Orlando District Office, was asked to determine if a claimant was 
still considered in the “course of treatment” after being placed at maximum medical improvement. 

The employer/carrier argued the claimant was not entitled to a one-time change in physicians as the 
claimant was at maximum medical improvement and was thus no longer in the course of treatment 
pursuant to the requirement in Butler v. Bay Center. 

Judge Thurman concluded there was no legal distinction between palliative and remedial care for the 
purposes of authorizing medical care, treatment and attendance, and the claimant was thus entitled 
to a one-time change even after being placed at maximum medical improvement. 

The same issue was considered in Elias v. Newell Transport, Inc./JUA and St. Paul Travelers, 06-
023939 (August 20, 2007). In that claim, the employer/carrier argued the claimant’s right to a one 
time change could only be maintained during the course of treatment. Judge Charles Hill of the Miami 
District Office accepted the testimony of the only authorized physician that the claimant completed 
his course of treatment and recovered from his injury as of March 28, 2005. Judge Hill thus held 
the claimant’s right to the one change in physician sought was extinguished on March 28, 2005.

While the First DCA opinion in Butler v. Bay Center may have seemed a clear interpretation of 
Florida Statute §440.13(2)(f)(2003), subsequent lower court opinions demonstrate there is still 
much debate as to the correct meaning and application of the statute. 

Butler v. Bay Center provides guidance to the lower courts with both binding and persuasive find-
ings; however, the lower courts seem reluctant to accept the persuasiveness of the dicta in Butler, 
thus resulting in increased uncertainty in the interpretation of §440.13(2)(f)(2003). 

Original publication: Spring 2008 Workers’ Compensation Special Supplement

Please see article addendum on following page.
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Since writing the above article, the Florida First District Court of Appeals has released two opinions 
which provide clarification for the one-time change in physician issue.

In the case of Certified Human Services vs. Wilson, Case No: 1d07-3802 (Fla. 1st DCA 2008), the 
court provided an in-depth analysis of the one-time change in physician.  In that case, the claimant’s 
authorized primary care physician discharged the claimant and released the claimant to full-duty 
work with no restrictions for his low back strain.  The doctor specifically indicated that “no future 
treatment was anticipated for the patient.”  When the claimant attempted to obtain additional treat-
ment at the clinic, he was told his case had been closed, and he was no longer entitled to workers’ 
compensation benefits.  At that point, the claimant sought a one-time change in physician. 

The employer/carrier argued the claimant was not entitled to a one-time change on two grounds: 
1) Pursuant to the primary care physician’s testimony and office note that the claimant’s accident 
was no longer the major contributing cause of the claimant’s need for treatment of his back; and 2) 
The claimant was no longer in the “course of treatment” at the time he made his request, and thus 
failed to satisfy the statutory requirement.  

The court held the use of the word “shall” in Section 440.13(2)(f), meant the one-time change was 
mandatory, regardless of whether the initial authorized doctor opined that a compensable accident was 
no longer the major contributing cause of the claimant’s need for treatment.  It was also mandatory 
regardless of the employer/carrier’s position as to the necessity of either the change in physician or 
the treatment proposed and/or rendered by the new physician.  The court noted the statute afforded 
the employer/carrier the opportunity to retain control over the choice of authorized doctor if they 
timely authorized the claimant’s request for a change; however, if after authorizing the one-time 
change, the employer/carrier was still of the opinion the treatment recommended or provided was 
unnecessary or unrelated to the industrial accident, the employer/carrier could then deny authoriza-
tion of such treatment pending resolution of the issue by the Judge of Compensation Claims.  

On the same date, the 1st DCA released the opinion of Dawson vs. John’s Eastern Co., Case No: 
1d07-6236 (Fla. 1st DCA 2008).  In that case, the claimant challenged denial of her request for a 
one-time change in physician.  The claimant’s authorized physician attributed 51% of the need for 
treatment to degeneration and 49% to the work accident.  The employer/carrier thus denied the 
one-time change in physician.  The claimant subsequently filed a Petition for Benefits seeking the 
one-time change of physician.  

The Judge of Compensation Claims found that, because the claimant presented no evidence to 
rebut the doctor’s opinion as to major contributing cause of the need for treatment, she was not 
entitled to a one-time change in physician.  The Judge of Compensation Claims also found the 
provision did not allow for a one-time change in physician for the sole purpose of establishing a 
causal connection between a compensable injury and the continued need for treatment.  The 1st 
DCA held that the use of the word “shall” in Section 440.13(2)(f), meant that the one-time change 
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was mandatory, regardless of the employer/carrier’s position as to either change of physician or 
the new physician’s treatment.  

The 1st DCA thus made it clear that the employer/carrier must provide a one-time in physician, 
regardless of whether the initial authorized doctor opines the compensable accident is no longer 
the major contributing cause of the claimant’s need for treatment or if the initial authorized doctor 
discharges the claimant from care.  The court established that the employer/carrier retains control 
of choice over the one-time change physician and is still able to deny authorization if they believe 
the recommendations made by the one-time change physician are not medically necessary and 
causally related to the work accident.  


